14 april 2024: Toertocht van Tijnje naar Dwarsgracht

Zondag 14 april is de eerste toertocht van Fiat Club Nederland.

De start is in Tijnje bij het “1e Nederlandse OPEL Automuseum”. Het adres van het Opel museum is: Brêgeleane 1, 8406 EA Tijnje.

Vanaf 10.00 uur bent u welkom bij het museum en wordt u ontvangen met een kopje koffie en een heerlijk stuk Friese oranjekoek van de warme bakker.
Neem vooral de tijd om het museum te bekijken, de collectie bestaat uit ruim 55 Opel oldtimer auto’s , maar ook kinderwagens, naaimachines, fietsen en koelkasten van het merk Opel.
Verder staan er nog diverse bromfietsen, auto’s van andere merken en een huiskamer uit de jaren ’50-60.
De Opels zijn grotendeels door de (overleden) echtgenoot van de eigenaresse zelf gerestaureerd en in een perfecte staat.

De toertocht start om 11.30 uur en voert eerst door het “Lage Midden” van Friesland langs weilanden, sloten, weidse uitzichten, het schilderachtige dorp Aldeboarn en langs het riviertje De Boarn naar Akkrum.
Vanuit Akkrum naar Grouw waar u beslist even moet stoppen bij het aquaduct voor een mooi uitzicht over het Prinses Margrietkanaal, de spoorbrug en de A32.
Vervolgens rijden we langs het Margrietkanaal en de “Kromme Knilles “ weer naar Akkrum en daarna naar Terherne waar u kunt lunchen bij “Salt”.

De stamtafel is voor ons gereserveerd, maar u kunt natuurlijk ook op het terras plaatsnemen met uitzicht op het Sneekermeer.
De lunch is voor eigen rekening.

We rijden verder door het Friese Merengebied naar Joure, Sint Nicolaasga en via Bantega naar Kuinre.
We zijn nu in de kop van Overijssel en rijden via de oude Zuiderzeedijk naar Blankenham en Baarlo.
Vanuit Baarlo rijden we naar het gehucht Nederland waar veel ooievaars nestelen.
Via de rietlanden komen we in Scheerwolde en daarna langs het kanaal richting Giethoorn, hier slaan wij rechtsaf naar Dwarsgracht in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Het eindpunt is restaurant “De Otterskooi” in Dwarsgracht, waar we nog even gezellig kunnen napraten onder het genot van een hapje en een drankje (eigen rekening).

De lengte van de route is ongeveer 115 km.