Fiat Avio / Aviazione

Ondertussen weten de meeste bezoekers van de site wel dat Fiat zich nogal bezig heeft gehouden met lucht- en ruimtevaart. Een poosje terug, tijdens de beurs in Rosmalen, kreeg ik van onze voorzitter een stapeltje folders en een promotiebrochure van Fiat Avio. Die heb ik naar goed gebruik weer gescand en geplaatst op de bladerboek-site. Een klik op de foto brengt je er heen.De beide folders zijn vrijwel identiek. Vreemd is wel dat het bedrijf de ene keer Fiat Avio en de andere keer Fiat Aviazione heet.

Fiat luchtvaart

Fiat is jarenlang betrokken geweest bij vliegtuigbouw. Al in de jaren 20 van de vorige eeuw werden onder leiding van Celestino Rosatelli toestellen ontwikkeld die bij diverse luchtmachten werden ingezet. Een van zijn eerste ontwikkelingen was de CR-1, een dubbeldekker uit 1923. Er werden twee prototypes ontwikkeld en het type werd geselecteerd door de net opgerichte Regia Aeronautica. De eerste leveringen vonden plaats vanaf 1925. Gedurende de jaren 30 werden veel Italiaanse CR.1s voorzien dan krachtigere Isotta Fraschini motoren waardoor de toestellen in gebruik konden blijven tot 1937. De Fiat CR.2, CR.5 en CR.10 waren afgeleiden van de oorspronkelijke CR-1.

Fiat Luchtvaart

Nog een aantal CR's:

Fiat CR20
Fiat CR32

Fiat CR20
Fiat CR20

Fiat CR42 Falco
Fiat CR42 Falco

Fiat G55

Aan het eind van de jaren 30 werden de dubbeldekkers afgeschaft en werden monoplane-toestellen ontwikkeld. De G55 Centaur was er daar een van; volgens experts een van de beste jagers uit de tweede wereldoorlog. Fiat bouwde natuurlijk ook andere vliegtuigen: bommenwerpers, trainers, transportvliegtuigen en straaljagers.

Fiat GBR.20

Fiat GBR.20
De Fiat GBR.20 lichte bommenwerper

Fiat G59

Fiat G.80 (1952)
Twee trainers: Fiat G.59 en Fiat G.80, het eerste Italiaanse straalvliegtuig (wel met Rolls Royce motor)                                                                

Fiat G91

Fiat G91 Luftwaffe Museum 2007
De Fiat G.91 jetfighter (Italiaans en Duits)

Meer over de G.91 en andere toestellen uit de jaren 60 staat hier en hier. Bron voor al dit moois onder andere Fiat Jaarboeken en wikipedia