Edwin Menger vond een 124 Special en schreef me een mailtje met dit verhaal:

124S-MengerIn 1999 waren we toe aan een nieuwe auto. We woonden net samen en hadden het niet zo breed. In een plaatselijke krant zagen we een advertentie dat er een Fiat 500 werd aangeboden voor een leuk prijsje. We hadden nog helemaal geen kijk op auto’s, maar gingen toch even kijken. Bij aankomst moesten we achterom lopen en daar ging een poort open met daarboven een carport. Daar stond de Fiat 500 te blinken. Onze eerste gedachte was wat is hij klein, maar al snel waren we verliefd op het karretje. We mochten een testritje maken en bij terugkomst wilden wij wel een deal maken. De verkoper had de prijs alvast omgerekend naar euro’s en daar kwamen wij dus niet bij in de buurt. Met de staart tussen de benen dropen we weer af naar huis, maar de 500 liet ons niet los. Het vakantiegeld stond weer voor de deur en hij bleef onderwerp van gesprek. Uiteindelijk hebben we het op een akkoord gegooid met de verkoper en waren wij de trotse bezitters van een 500.

Na een tijdje liep hij niet meer op tijd en ja, wat dan als je er nog niks van weet. Het internet bood uitkomst en al gauw was Tom Verduin, een 500 clublid, er om mij de basisprincipes bij te brengen van mijn autootje. Het logische gevolg was om lid te worden van een club. Het werd de Fiat500club. Vele jaren hebben wij hier heel veel mensen leren kennen en een leuke tijd gehad. Of lekker er op uit met z’n tweeën en een karretje naar Frankrijk op vakantie. Een heerlijke ervaring! Toen bleek mijn vrouw zwanger te zijn. De Fiat was aan een restauratie toe en dit leek mij een geschikt moment. Weken werden maanden en maanden werden jaren. Uiteindelijk was hij klaar maar nog niet weer gekeurd.

Onze vrienden hadden een evenement georganiseerd in Zeeland en ik wilde er perse naar toe. Alleen was toch anders en ging dan ook weer eerder terug. Drie weken later lag er een envelop op de mat met een rekening van €120,00 boete voor geen APK. Ik was daar geflitst. Uiteindelijk de 500 van de hand gedaan met veel pijn in het hart. Moderne auto vond ik niks dus bij toeval reden we een Volvo Amazone combi, ook heb ik deze geheel gerenoveerd en daarna nog een Citroën Dyane.

Alleen klussen en niet delen demotiveert, dus besloten we een moderne auto aan te schaffen. Zo, wat was dat fantastisch: helemaal niet sleutelen. Elke avond op de bank voor de buis en thee zetten voor mijn vrouwtje. Het begon al snel een frustratie te worden die niet onopgemerkt bleef binnen huis. Uiteindelijk een opknap kajuitzeilbootje gekocht. Hij was klaar en dan denk je lekker varen met je gezin. Helaas was dit niet hun belevingswereld en al gauw ging deze ook weer weg.

Op het net keek ik weer naar oude auto’s: oude liefde roest niet. Mijn oog viel op een Fiat 124 S en we gingen met het gezin kijken. Ik was op slag verliefd hoewel hij er niet al te best uitzag, maar ik zou er verschillende onderdelen bij krijgen. Na een testrit kwam ik terug en had al snel gemerkt dat de remmen niet deden wat ze behoorden te doen. Mijn vrouw was achter gebleven met de verkoper en had intussen wat gebabbeld met hem. Ik wilde hem wel graag hebben, en had voor mijzelf wel een bodemprijs in gedachten. “Helaas” bemoeide mijn vrouw zich met de onderhandelingen en kregen we de auto mee voor een prijs waarvan ik alleen maar kon dromen. Bij thuiskomst na een gereden proefrit had ik nog maar een beetje remwerking en vlak bij huis vrijwel niks meer: meteen de garage van 6x3 ontruimd en ingericht voor de 124. Heerlijk om je na je werk terug te kunnen trekken in je garage en te werken aan je auto. Nu is hij cosmetisch weer bijna helemaal nieuw en ligt de planning om hem in mei te gaan spuiten.

Dan wil ik het hele technische aspect nog een keer nalopen en kan hij weer de weg op. Toen was mijn vraag: "zijn er nog meer 124's in Nederland en is er ook een club voor?" Weer achter de computer en al gauw kwam ik een foto tegen. Even doorlinken en daar kwam ik bij zo’n “Fiatfiel” René Staal terecht en ik kon hem ook nog linken ook. Al snel berichtte hij mij terug. Ik zal geen voorspelling doen, maar binnenkort kunnen we elkaar treffen.

Groet, Edwin Menger.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Edwin heeft flink doorgewerkt. De auto is opgebouwd en klaar voor gebruik. De nieuwe belastingregeling heeft er volgens Edwin voor gezorgd dat dat deze auto een nieuwe eigenaar moet gaan vinden. Daarom staat hij te koop op Marktplaats

In Brabant woont nog een gelukkig mens! Hij vond een 124 B Coupé uit 1970 en heeft daar mooie plannen mee. Hoewel er geen motor meer is zit is het begin gemaakt door de auto naar een veilige plek te verhuizen en er een hoop liefdevolle aandacht aan te gaan geven.

Fiat 124Coupe aankoop  Fiat 124Coupe aankoop-2

Hij heeft om te beginnen een Lancia Beta motor gekocht, een 1800 met 110 pk, tenminste toen hij nieuw was. Een zelfde korte slag motor zoals de 1608 cc die er in hoort. Ook is het inlaatspruitstuk besteld om er 2 dubbele Weber IDF-44 carburateurs op te monteren.
De uitlaat is nog een hoofdstuk apart, die zal zelf gemaakt moeten worden want tot nu toe is er nergens een echt competitiespruitstuk te vinden.
De bedoeling is om er eerst mee op straat te gaan rijden om het gevoel met de auto te krijgen en als hij bevalt hem daarna geheel te gaan strippen en hem op te gaan bouwen als een historische rally-auto.